Fără a avea o legătură directă cu tăierea cu jet de apă sub presiune, trebuie spus totuși că mai demult, pe când profesorii erau musai membri de partid și când românii verzi căutau pete în soare despre care să spună că ei le-au făcut, românii ca bradul, cum am spus, se lăudau și cu Turnul Eiffel! Deși chestia asta este la Paris, profesorii de istorie spuneau de multe ori elevilor: „Pe Turnul Eiffel, dacă vă uitați cu atenție, veți vedea plăcuțe pe care scrie Made in Romania! Da copii, celebrul turn este făcut cu oțel fabricat la Reșița!”
Niște prostii cât casa! Nu puteai să-i contrazici nicicum, căci cine naiba se putea gândi, atunci, că ar putea ieși din țară altundeva decât la Moscova, darmite să mergi la Paris să vezi Turnul Eiffel!? Și să mai și cauți plăcuțe pe care să scrie „Made in Romania”! (Autorul acestor rânduri, dacă ar fi ieșit pe vremea aceea din țară s-ar fi gândit mai degrabă la cum să nu se mai întoarcă, nicidecum să scotocească ce scrie pe oțel, cine l-a făcut, cine l-a tăiat și alea, alea…)
Interesant este că românii verzi n-au dispărut și epoca internetulului nu i-a făcut mai deștepți, ba dimpotrivă, dacă judecăm după cine ne conduce țara. Și acum, sunt destui care promovează pe toate căile un fals istoric. Adevărul este că Turnul Eiffel nu are absolut nicio legătură cu Reșița, cu oțelul românesc, cu prelucrarea metalelor și românismul, cu nimic din ce afirmă unii sau alții doar din dorința de a slăvi superioritatea tehnică românească în comparație cu cea occidentală. Așa cum nici produsele agricole din Vest nu sunt mai otrăvitoare decât cele din Teleorman, de exemplu.
Totuși, spre curiozitatea care vă încearcă legată de acest subiect, să spunem că oțelul din care s-a făcut turnul este livrat de Forjele Dupont din Pompey, iar pe vremea când s-a construit (1887-1889) Reșița nici măcar nu era în România. Dar, mă rog, la persoanele neinstruite nu se observă acest amănunt. Și gata cu subiectul sub această formă, de fapt vă informasem de la început că nu e nimic cu waterjet, căci pe vremea aceea nici lui Jules Verne nu-i trecea prin cap ideea unei mașini de genul OMAX.
Acum, revenind la lucruri mai serioase, chiar dacă e vorba de jucării, Turnul Eiffel și-l poate cumpăra oricine. Avem în vedere nenumăratele machete puse în vânzare de către comercianții de suveniruri și cadouri de la magazinele din turn sau din apropeierea acestuia. Ce vorbim, întregul Paris este obsedat de acest simbol, găsit în nenumărate variante, de la magneți pentru frigidere la puzzle și machete pe care le puteți construi dvs. înșivă. Și, da, mare parte dintre aceste suveniruri sunt prelucrate total sau parțial cu mașini de tip waterjet cutting. De ce? Simplu, pentru că este mai ieftin, mai mult, mai repede, ș.c.l.
Se produc machete cu turnul pe care să le montați dvs acasă. Puzzle-uri din piese metalice sau din lemn, acestea se pretează excelent la tăierea cu jet de apă sub presiune sau cu laser.
Există în lume firme care, așa cum am sugerat mai sus, se ocupă de vânzarea celebrului turn, a jucăriilor și amintirilor cu acesta. Dar, dacă există vânători există și producători de arme. Cam ca în lumea reală. Firme producătoare de soft livrează subcontractorilor săi fișierele pentru tăiat cu laser (sau cu waterjet) a machetelor și jucăriilor.
Unul din portalurile de unde puteți obține acest software (să-i zicem așa) este și dxfdownloads.com. Dar mai puteți vedea și filmulețe pe Youtube, cum se taie cu waterjet acest simbol al Parisului.
Puteți găsi n variante de exploatare a unei idei, cum face, de exemplu, un întreprinzător spaniol, cu deosebirea că acesta execută machete din lemn. Undeva, pe site-ul lui mărturisește că apelează la o mașină de tăiat cu jet de apă sub presiune.