Taierea cu jet de apa a pietrei decorative, a materialelor compozite și a oțelurilor înalt aliate nu sunt singurele aplicații ale procedeului cu care se ocupă site-ul nostru. Așa cum greșit s-a înțeles de către unii cititori ai blogului, iar acum revenim cu precizări.
Cea mai mare nedumerire era cea legată de taierea oțelurilor dure, înalt aliate. Remarcăm că înțelegerea modului în care se fac economii nu este suficient de înțeleasă. Revenim așadar.
Spuneam în „Taierea cu jet de apa, domenii forte de aplicare” că prin debitarea cu jet de apa abraziv se pot face economii. Pentru înțelegerea modului prin care acestea se realizează efectiv trebuie să prezentăm sumar și idealist procedeul de călire. Când folosim un cuțit de strung, o freză, un burghiu, în general o sculă așchietoare (prelucrătoare) pentru metal avem nevoie de un material dur. Adică să fie mai tare decâr metalul pe care urmează să-l prelucreze. Logic, nu? Altfel nu l-ar putea tăia, un oțel moale nici nu va zgâria unul mai tare.
Ca să obținem cuțitul care taie un material mai tare decât el, avem nevoie de un oțel aliat și tratat termic. Călit adică, ceea ce deja este scump. O explicație a faptului că burghiele chinezesti sunt ieftine, sunt realizate din oțeluri moi și ieftine. Procedeul de tăiere cu jet de apa însă funcționează fără probleme și la oțelurile moi, cele sărace în elemente de aliere.
Dacă vom folosi taierea cu jet de apa la debitarea oțelurilor înalt aliate, dure, deci tratate termic și scumpe se realizează economii financiare și de timp. Altfel, pentru debitarea clasică mecanică, un oțel va trebui decălit. Tratamentul termic de decălire (înmuiere) este lent și implică deja niște costuri. Apoi, după ce a fost tăiat el va trebui recălit pentru a-și recăpăta proprietățile inițiale.
Explicațiile de mai sus sunt edificatoare, sperăm, despre economiile pe care le implică taierea cu jet de apa la oțelurile dure. Concret: se elimină două tratamente termice costisitoare!
Susținătorii debitărilor cu laser sau a producerii pieselor prin procedeul clasic de turnare păcătuiesc prin recomandarea exclusivă a acestora. Principalele argumente pe care le opun la taierea cu jet de apa sunt legate de necesitatea investiției în echipamente.
În același timp, recunosc totuși că taierea cu laser lasă urme care trebuie finisate. Apoi, la fel, după ce se scoate o piesă din forma de turnare aceasta trebuie curățată. Alți bani, altă distracție. Suprafața pieselor oferite de taierea cu jet de apa este curată, nu mai trebuie rectificată, ca la tehnicile anterioare.