Tehnologia de tăiere cu jet de apă se află acum într-o fază asemănătoare cu a sectorului de servicii de imprimerie/printing de la sfârșitul anilor 90. Ce înseamnă asta? Atunci, ca să imprimi o documentație la un mod cât mai profesionist posibil, clienții apelau de obicei la firme specializate care aveau imprimante, copiatoare și toate accesoriile conexe. Era destul de complicat să știi să aranjezi în pagină, să dai un format și o estetică anume unei lucrări, ș.a.m.d. Ca atare, mai bine dădeai documentația minitipografiei și se ocupau ei de tot.
Cam la fel se întâmplă acum și cu firmele de servicii de tăiere/debitare cu jet de apă sub presiune. Din ce în ce mai mulți utilizatori sunt familiarizați cu avantajele procedeelor de tăiere cu jet de apă. Și, asemănător cu birotica avansată de care spuneam mai înainte, este încă foarte complicat să te gândești la faptul că-ți vei cumpăra o mașină de tăiere cu jet de apă sub presiune și că-ți vei face singur piesele de care ai nevoie. Ba chiar, în cele mai multe cazuri, ar fi absurd să existe un astfel de raționament.
Odată cu dezvoltarea de software pentru birotică și pregătirea documentațiilor și a materialelor de informare a devenit mult mai accesibilă. Aparent, printr-un software corespunzător, aproape oricine putea să proiecteze și să imprime o documentație. Contrar așteptărilor unora, un software performant nu trasnformă un funcționar conștiincios într-un tipograf competent. Consecința firească a fost externalizarea serviciilor de prezentare.
Paradigma de mai sus a difuzat deja în absolut toate tipurile de activități. Externalizarea serviciilor în producția de piese de schimb, de exemplu, cu metode de prelucrare/tăiere cu jet de apă sub presiune este ceva ce are o rată evidentă de creștere. Credeți că având un mic service auto ar fi un lucru rațional să cumpărați o mașină OMAX și să produceți piesele de schimb de care aveți nevoie? Presupunând că mecanicii dvs ar fi capabili să lucreze cu AutoCAD…
Industria auto este expresia cea mai vizibila în producția de piese, indiferent că sunt prelucrate sau nu cu tehnologia de tăiere cu jet de apă. Ne referim la fenomen în sine. Iată însă că tendința există și devine prezentă în ramuri industriale la care nu ne-am fi gândit. Industria de mecanică fină, de exemplu.
Un articol din revista Fabricator ne arată, dacă mai era nevoie, imensele posibilități oferite de tăierea cu jet de apă sub presiune. Exemplul în cauză se referă la piese de mici dimensiuni, chiar niște roți dințate. Exemplul cu tăierea sub jet de apă sub presiune a unor elemente de genul roților dințate nu este ales întâmplător.
Fabricarea și finisarea pieselor din clasa pinioanelor și a roților dințate prin mașini din clasa OMAX reliefează unul din avantajele cu care se impune această tehnologie. Astfel, reamintim, o intervenție asupra suprafeței de contact de la un pinion sau a unei secțiuni din dantura roții dințate cu un instrumet waterjet nu alterează proprietățile mecanice ale acesteia. Spre desoebire de o tăiere cu laser, aceasta din urmă având însă alte avantaje și utilizări recomandate.
Prin analogie, externalizarea serviciilor către o firmă care folosește tehnologia de waterjet cutting este deja o demonstrație realizată.