Ce se poate tăia prin tenologia de taiere cu jet de apa? Încercăm mai jos o listă deloc exhaustiva și pe care, în posturile viitoare intentionăm să o extindem.
Materiale compozite; piese realizate din materiale pe baza de fibra de carbon, fibra de sticla, răsini… În general materiale din ultima perioadă a evoluției tehnologice. Sunt materiale din care se fac piese de înaltă competitivitate. Respectiv ușoare și rezistente și care sunt folosite în industrii de vârf.
De ce se pretează foarte bine tehnologia de waterjet la această categorie? Un prim argument ar fi acela că prin jet de apă abraziv nu se degajă căldură, iar pe bază de consecință nu rezultă deformări și nu se distrug piesele. Nu se degajă prafuri toxice și personalul poate lucra în voie, apariția unor boli profesionale caracteristice fiind cvasiexclusă.
Oțeluri obișnuite sau aliate și înalt aliate este altă aplicație de succes a aparatelor care folosesc tehnologia de taiere cu jet de apa. De ce a prins atât de bine metoda la ceea ce se făcea până nu demult doar cu brenerul sau lama de bomfaier? Și, încă, uneori, doar după tratamente termice speciale? Tocmai lipsa acestora din urmă, faptul că nu există tratamente termice premergătoare tăierilor de oțeluri aliate este o reducere de costuri.
A fost eliminată căldura din procesul de tăiere, căci tocmai aceasta ducea la apariția de deformări. Și ar mai fi precizia de tăiere, deloc de neglijat. Dacă veți urmări un film, dacă veți studia o piesă din oțel tăiată prin waterjet cutting veți remarca finețea detaliilor. Operațiile de finisare uletrioară nu mai sunt necesare.
Orice tip de aliaje, aluminiul, titanul. Probabil piesele din aluminiu sunt exemplul cel mai uzual pentru tăierile care se pot face cu jet de apă. S-ar putea să fie un domeniu care în excelează acest procedeu, iar asta pentru că decorațiunile de tip office sunt și vor fi din ce în ce mai prezente în viața cotidiană. A apus epoca în care pentru a face o siglă de firmă, o inscripție metalică superfinisată și care să ia ochii trebuia să găsești un meșter care să dea la pâslă cu pastă de șlefuit. Adio discuri de șlefuit, adio bavuri, ce desenezi la calculator aceea se taie!
Cuprul și alama pot fi tăiate la modul excelent. Cine a avut nevoie de o piesă de cupru și a trebuit s-o taie cu lama, într-un atelier tradițional, știe să aprecieze lipsa de deformare. Să produci o piesă sau o garnitură deosebită din cupru (sau material cupros) este cu siguranță una dintre cele mai costisitoare îndeletniciri. Cine realizează o ștanță pentru a produce o singură piesă!? O să vedeti că prin taiere cu jet de apa nu există limite…
Sticla și tăierea ei sunt ca un munte pentru toți meșteșugarii. Adică greu, tare greu… Proprietatea de a fi casante fac ca bucățile de sticlă să fie deosebit de dificil de prelucrat. Ori, cu aparatele de tăiat cu jet de apă nu mai există niciun fel de problemă. Ce vreți, ce desenați, ce proiectați la calculator, aceea obțineți!
Și mai sunt…
> > Tăierea cu jet de apă este destinată amatorilor de perfecțiune
> > Istoticul tehnologiei de taiere cu jet de apa