Operația de tăiere cu jet de apă, la fel ca orice altă metodă de debitare a materialelor are puncte tari și puncte slabe. Adică este mai potrivită să taie anumite materiale și în anumite condiții, în comparație cu altele. Totul este relativ, vom prefera jetul de apă acolo unde rezultatele se vor impune în locul laserului sau diamantului.
În cele ce urmează vom etala câteva din punctele tari ale acestei tehnici. Tăierea cu jet de apă are însă și puncte slabe, iar în postările viitoare vom reveni și le vom evidenția.
Blaturile din bucătărie sau din baie, brâurile și alte elemente de decor dintr-o locuință pot fi făcute (și chiar se fac) cu motive florale sau geometrice. Lucrări de tăiere cu jet de apă sunt vizibile în holurile vilelor, casele scărilor sau alte spații. Acestea erau de negândit în urmă cu 10 ani.
Piatra decorativă, marmura și granitul sau simpla gresie și faianță se întrepătrund într-un mod cu greu imaginabil altă dată. Mai corect spus, decorațiunile tăiate cu jet de apă erau extraordinar de greu de făcut înainte de diseminarea tehnologiei de tăiere cu jet de apă. Și mai ales erau scumpe.
Flori de o finețe deosebită, arabescuri și cele mai diverse motive sunt acum, iată, mulțumită tăierii cu jet de apă extraordinar de ușor de făcut. Și relativ ieftin. Calculatoarele pot aproape orice!
Pentru a înțelege eficiența tăierii cu jet de apă asupra materialelor compozite, ideal este să lămurim ce înseamnă acestea din urmă. Un material compozit este o minune a tehnicii inginerești. Concret, în aviație de exemplu, există necesitatea unor materiale dure sau rezistente și în același timp ușoare. Aparent două criterii dificil (dacă nu imposibil) de alăturat.
Închipuiți-vă combinația a două materiale, fibrele textile și rășinile epoxidice adică fibra de carbon. Printr-o tehnologie de debitare clasică, să zicem așa, unde se degajă căldură se poate întâmpla un fenomen nedorit de tehnologi. Prin degajarea de căldură de la frecare rășina se poate aprinde iar fibrele se pot deteriora. În schimb, la tăierea cu jet de apă acest lucru nu se întâmplă.
Situația descrisă își găsește aplicația în procesul de producție a ambarcațiunilor, renumitele bărci din fibre de carbon. De asemenea și la confecționarea elementelor de caroserie auto de serie mică sau unicat. Aici, dar nu exclusiv, tăierea cu jet de apă are câmp larg de aplicare.
La tăierea oțelurilor lucrurile capătă aspecte deosebite în funcție de compoziția acestuia. Astfel, la oțelurile obișnuite, așa numitele OLC-uri, cu un conținut sărac de metale pentru aliere, tăierea convențională poate da rezultate bune. În schimb, alta este situația la oțelurile aliate.
Oțelurile aliate cu Nichel, de exemplu, suferă transformări la nivelul microscopic-granulometric dacă sunt debitate cu ferăstrăul mecanic. Trecem peste faptul că procesul de tăiere este îndelung, anevoios și scump. În schimb, tăierea cu jet de apă abraziv are un cu totul alt efect. Prin tăierea cu jet de apă nu se realizează decălirea oțelului, risc ce apare la debitarea cu degajare de căldură.
Reducerea cheltuielilor se manifestă și prin eliminarea necesității tratamentelor termice de decălire și călire a pieselor tăiate. Căci, pentru a tăia cu ferăstrăul un material dur, trebuie mai întâi să-l decălești.