Decorațiunile realizate prin taiere cu jet de apa încep sa fie un apanaj al chinezilor. Aceștia tind să domine piața americană, în special, distribuind foarte bine plăci decorative din oțel inoxidabil încastrat în marmură. Este una din cele mai importante aplicații a tot ceea ce înseamnă expansiunea noii tehnici de debitare a materialelor.
Cine navighează pe Ebay sau AliBaba observă că uși sau garduri din oțel prelucrate prin taiere cu jet de apa se găsesc de vânzare la prețuri acceptabile. Nu se va mira nici de plăcile de marmură în care au fost încastrate fire de metal. Mai bine zis decorațiuni din oțel inoxidabil și tăiate cu o deosebită precizie.
Procedeul de taiere cu jet de apa are o gamă importantă de aplicații, de la materiale obișnuite la cele mai dure. Cea mai inovatoare metodă se poate aplica atât la garnituri de cauciuc, cât și la oțel, sau aluminiu. Dar se pot tăia inclusiv piese din beton sau aliaje pe bază de titan. Firesc, ne gândim unde este mai eficient să zici „domnule, să-i tragem o taiere cu jet de apa!?” Altfel spus, identificarea aplicațiilor unde procedeul dă cele mai bune rezultate este necesară ăpentru a fi cât mai eficientă. Căci, altfel, am putea asemăna aceasta cu evitarea rulării unui Ferrari pe șoseaua dintre Focșani și Tecuci.
Cu toții „simțim” că aplicatiile de taiere cu jet de apa excelează în domeniul materialelor dure. Adică felul în care se taie un oțel, de exemplu, comparativ cu laserul, atribuie întâietate lucrurilor unde se vrea finețe. Cu certitudine este mai fină orice astfel de tăiere decât una cu laser, acesta este ideea pe care o transmitem.
Predilecția spe finețe, spre aplicațiile unde altă metodă a dat greș plasează water jet cutting-ul în tehnologia de înaltă clasă. Cele mai potrivite, cele mai scumpe și cele mai bine vândute ar putea fi materialele compozite. Întrepătrunderea oțelului în beton ar putea fi exemplul cel mai clar. Dar nu numai asta. Prin tăiere cu jet de apă se poate combina ceramica și inserțiile fine din aramă, granitul cu marmura. Sau marmura cu aurul, ca să ne referim la articolul nostru cu decorațiunile din Dubai unde se evocă din plin rolul meseriașului în decorațiuni.
Chinezii așadar încep să se extindă (și) în acest domeniu. Dar oare sunt mai bune lucrările lor, știu ei mai bine definitia de taiere cu jet de apa? Sau este vorba doar de o manoperă foarte prost plătită la ei în țară!?…
Spre deosebire, lucrările decorative executate de EasyCut.ro evită să primească apelativul de „chinezisme”. Atunci, de unde diferența de prețuri!? Explicația (sumară) se bazează pe deosebirile sistemelor noastre de organizare socială și economică. Și trebuie să ne bucurăm că la noi, în România, sistemul de taiere cu jet de apa cu particule abrazive este folosit de tineri. Care sunt deja experimentați în tehnologia aceasta noua tehnologie, așa cum găsiți la Easycut.ro.