Piese de artă realizate din aluminiu si obtinute prin taiere cu jet de apa sub presiune sunt expuse în vitrina unui PetShop din Mission Viejo (California). Sunt motive marine africane, respectiv peștișori și căluți de mare, dacă acceptăm că între cele două există totuși deosebiri. Excelente obiecte dealtfel. Costul acestor obiecte de artă este cuprins între 1000 și 1500 de dolari.
În fapt, este vorba de bucăți de tablă de aluminiu tăiate la water-jet, șlefuite și cu muchiile perfect finisate, cum se vede în fotografii. Cu adevărat piese încântătoare, realizate de firma Elite Waterjet din Santa Ana (California). Cum am spus și altă dată costul de realizare al unor astfel de obiecte, prin tehnologia de taiere cu jet de apa sub presiune este mic. Derizoriu în comparație cu cât ar costa prin alte tehnologii, de exemplu să dai la pilă și să tai cu lama de bomfaier. Preț ridicol prin costul materialelor în sine.
Realizarea unei astfel de obiect de artă devine cu atât mai ieftină cu cât se produce în cantități mai mari. Astfel însă dispare atributul „de artă”, căci caracterul de repetabilitate al producției va transforma peștii din aluminiu în obiecte frumoase și atât. Mai mult, fișierul după care lucrează mașina de taiere cu jet de apa sub presiunhe, oricât se va plăti pentru el, se va amortiza dintr-o oarecare producție vândută.
Aluminiul este cel mai ieftin metal, iar la școală ni se spunea că este într-o atât de mare cantitate încât, dintr-un kilogram de pământ s-ar putea face o linguriță de aluminiu. S-ar putea să fie o oarecare exagerare, însă este într-adevăr un metal foarte ieftin. Poate cel mai ieftin.
Combinația dintre un desen bun, transcris într-un fișier inteligibil și reproductibil, aluminiu și o mașină de tăiat cu jet de apă, ar putea fi așadar o alăturare deosebit de prolifică. În teorie, căci în practică există totuși mai multe desene bune și mai mai multe mașini de tăiat cu jet de apă sub presiune.
Și totuși, de ce există acest salt valoric? Placa de aluminiu, fișierul, mașina de tăiat, salarizarea personalului… costurile acestea nu sunt deloc semnificative în condițiile unei producții de serie!
În Dubai există un fel de sat al tuturor națiunilor. Chiar așa se și numește, „Global Village”, un loc unde vin tot felul de artizani și-și expun produsele. Este ceva destinat turiștilor. Pentru ei s-a organizat acest târg. Meșterii populari africani aduc cu ei acele amintiri care nouă, unora dintre noi, ni se par kitsch-uri. Poate că unele și sunt. Niciun obiect nu este confecționat la o mașină de taiere cu jet de apa.
Cei care vând la Global Village sunt, de regulă, meșteșugari care nu-și permit o investiție într-un utilaj modern. Cu cât câștigă pe un obiect vândut acolo, unul dintre cele mai scumpe, un african își va putea cumpăra markerul cu care americanul scrie prețul pe peștișorul din aluminiu. Peștișorul despre care vorbeam mai sus, acela făcut la mașina de tăiat cu jet de apă sub presiune.
Paradigma prețurilor, a acestei diferențe esențiale, enorme și existențiale este generată poate de loc. Locul de unde vine obiectul, unde se produce și unde se vinde. Se prea poate ca un angajat de la EliteWaterjet să fi fost în concediu în Dubai. Și-a cumpărat poate un desen în acuarelă care acolo, în Dubai, a costat cât un iaurt în California. Pe care apoi l-a reprodus în nenumărate feluri. Un grafician bun poate să exploateze o temă după propria viziune și conform interesului său.
Kenianul care a vândut acuarela va încerca să mai vândă vreo trei-patru desene. Apoi, va pune banii într-o pungă din piele de capră și când va ajunge acasă va cumpăra un sac de orez. El, chiar dacă a auzit de aluminiu, habar n-are de taieree cu jet de apa sub presiune.
Cam așa stau lucrurile. Asta este diferența dintre California și Kenya…