Una dintre cele mai mari sculpturi moderne, și cu siguranță cea mai mare lucrată prin tăiere cu jet de apă, se află la Chicago. Amplasată în incinta Aeroportului International O‘Hara, The Runners are dimensiuni impresionante. Este înaltă de aproape cinci metri și confecționată din oțel gros de 6 centimetri. A fost prelucrată în atelierele de water jet ale celor de la Remtex. Firmă care pretinde a fi în topul mondial al lucrărilor ce necesită o tehnologie de tăiere cu jet de apă.
De fapt, cei de la Remtex au realizat o lucrare deosebită, sculptura fiind un ansamblu de 10 piese mari din oțel inoxidabil, fiecare dintre ele cântărind cel puțin trei tone. Într-adevăr, o manoperă uluitoare. Ansamblul „alergătorilor” a fost montat în aproximativ unsprezece ore. După ce, în prealabil, fusese pregătită o platformă de beton solidă și „impregnată” cu buloane de susținere.
Specialiștii în water jet cutting de la Remtex apreciau că lucrarea lor va dăinui cel puțin 10.000 de ani. Aluzie tipică la calitatea excelentă a materialelor.
Statuia a fost inaugurată în anul 2011 și la realizarea și finațarea acesteia și-a adus contribuția esențială puternica diasporă grecească din Chicago. De ce grecii!? Greu de spus de ce tocmai ei. Comunitatea lor este una dintre cele mai importante din America și din „Orașul vânturilor”. Apoi, arta obținută prin cele mai inovative procedee pare a prinde excelent în Chicago, oraș cunoscut prin puternica lui industrializare.
Și foarte probabil au simțit nevoia ca prin artă să arate care este rolul lor în conștiința civică americană. Donația grecilor nu are însă nicio conotație cu darul calului troian.
Cine caută Papagiannis pe internet va găsi, aproape obsedant, imagini și informații despre baschet. În special despre jucătorul grec cu acest nume, respectiv Georgios Papagiannis. Nicio legătură cu sistemele de tăiere cu jet de apă, obiectul blogului nostru! Că sportivul grec îl pune complet în umbră pe Theodoros, acesta din urmă fiind sculptor și profesor la Școala de Arte Frumoase din Atena, nu este nimic neobișnuit. Vedetele sportive întrec adeseori marii artiști în ceea ce privește notorietatea.
Theodoros Papagiannis este un sculptor care, observăm cu toții, a cunoscut succesul prin lucrările sale, atât din punct de vedere artistic cât și financiar. Ele ste cel care a înființat și dotat un muzeu al artei contemporane grecești în localitatea sa natală Eliniko din Ioannina, Grecia.
Născut în 1942, Papagiannis a studiat artele frumoase la Atena între 1961 și 1966, acolo unde, mai târziu, va deveni el însuși profesor. Tehnologiile moderne de prelucrarea a metalelor, precum laserul și debitarea cu jet de apă abraziv au fost cunoștințe pe care le-a acumulat ceva mai târziu. La Paris. Th. Papagiannis a deprins tehnica la ENSAAMA, renumita Șoală Națională Superioară de arte aplicate și meserii artistice. Artistul a absolvit cursurile acestei renumite instituții de învățământ în anii 80, pe atunci având vârsta deplinei maturități.