Puzzle-ul; de la manual la waterjet

Există produse în care tăierea cu jet de apă sub presiune este complet lăsată la mâna clientului. Ne referim la acele procese creative destinate publicului larg. Evoluția tehnologică și-a spus cuvântul și în acest sens. Astfel, așa cum sunt servicii online de creare de cărți cu fotografii de familie, calendare și postere, găsim și firme sau site-uri unde se pot crea puzzle realizate cu o mașină de tăiere cu jet de apă. Puzzle cu imagini trimise de clienți. Rezultatele sunt remarcabile…

taiat cu jet de apa

Imaginea este imprimată pe un suport opac iar apoi, prin water jet cutting se desăvârșește puzzle-ul. Este un proces de o finețe absdolută care are deja o mulțime de adepți. Fiecare dintre dvs poate încerca o astfel de experiență, poate trimite imaginea, aceasta se gravează sau se imprimă după care este tăiată.

Tim Emerson și frumusețea din Colorado

Tim Emerson din Greeley, Colorado, este unul din acei antreprenori americani plini de fantezie. Astfel, fiind posesorul unei firme care are în dotare atât instalații de tăiere cu jet de apă sub presiune cât și de tăiere cu laser, Tim Emerson și-a dezvoltat business-ul (și) prin valorificarea frumuseții din mediul în conjurător. Iar ținutul Colorado cu imaginile sale furnizează din plin material de inspirație.

tim emerson

Tim Emerson s-a remarcat încă din anii studenției când realiza fotografii cu peisaje sălbatice, impresionante, ale căror printuri le comercializa apoi prin toate mijloacele posibile unei societăți deschise cum este cea americană. Apoi, intuind avantajele tehnicii moderne în comerțul cu imagini, își va crea prima firmă care să-i deservească abilitățile creative tehnice și estetice. Unul din cele două site-uri ale firmei lui, creat în 2008 la trei ani după ce și-a luat licența în marketing, Rocky Mountain, are un logo cât se poate de potrivit: Imaginați-vă, iar noi tăiem!

waterjet

Galeria de produse și obiecte tăiate cu jet de apă sau cu laser sunt cât se poate de sugestive în acest sens. O galerie care reflectă perfect stadiul de creație în care se găsea Tim Emerson în urmă cu zece ani.

Mai târziu, Tim Emerson își va rafina ideile estetice și va crea DuraPlaq, ceea ce este deja cu totul altceva. Imaginile, fie că sunt desene, fotografii sau doar modele repetitive, sunt valorificate la un nivel superior. Astfel, tim Emerson se impune ca unul dintre cei mai prolifici creatori de frumos tehnic, dacă ne este permis să folosim o astfel de sintagmă.

Și, desigur, așa cum am spus, printre cele mai interesante (și mai de succes) aplicații este și crearea de puzzle cu ajutorul mașinii de tăiat cu jet de apă. Un puzzle care „iese” deosebit de frumos…

De la manual la waterjet

Jim Ayer este și el unul dintre pasionații de puzzle. Ideea de bază pe care o transmite într-unul din articolele sale este însă cea care ne interesează pe noi. Respectiv aceea că un puzzle a devenit mult mai eficient, mult mai exact, mult mai ușor de făcut și în final mult mai ieftin. Iar asta de când a fost introdusă tehnologia de tăiere cu jet de apă sub presiune.

taiere cu jet de apa

Tipul de puzzle realizat de către Jim Ayer și despre care scrie cu pasiune din 1986, de când și-a deschi propriul business în acest sens, este însă unul manual. Este logic, la vremea când fotografiile comerciale se transformau în puzzle, procesul de fabricație consta din presă, ștanțe și ghilotine. Acum există mașinile de tip OMAX…

Jim Ayer recunoaște într-un articol că puzzle-ul făcut la waterjet este cel mai bun! (Căci, dacă nu știați, el făcea puzzle-uri absolut manual. O muncă de chinez, cu traforajul și cleiul, de fapt mai mulți chinezi adunați într-un pasionat american…)

waterjet la puzzle

Creatorul și fabricantul acestora știe că pentru a fi perfectă, o piesă de puzzle, trebuie tăiată cu toleranță zero. Altfel se vede la desen, la imaginea finală. Este greu de imaginat câte jocuri de puzzle a vândut Jim Ayer, și câte și dacă au fost făcute în colaborare cu Tim Emerson. Însă știm cu siguranță că producția lui manuală este net mai scumpă decât cea cu waterjet. Singurul farmec al unui puzzle făcut manual se pare că vor rămâne micile imperfecțiuni, micile tușe, acelea care-i vor da o personalitate aparte.

Jim Ayer face însă acum puzzle cu mașina de tăiat cu jet de apă sub presiune.

De ce puzzle? Ca să fim deștepți!

Englezul John Spilsbury a făcut prin 1760 primul puzzle din lume. Comparativ cu ce există astăzi, acela era o ciornă. De fapt a desenat o hartă și a decupat contururile țărilor. Apoi le-a dat spre reconstituire unor copii. Astfel, s-a dovedit că jocul de puzzle este o metodă de a învăța mult mai ușor geografia.

Timpul a dovedit că de fapt prin puzzle se dezvoltă extraordinar capacitățile intelectuale ale copiiilor. Mai mult, pe adulți îi menține în formă și le păstrează vivacitatea. De atunci, din a doua jumătate a secolului XVIII, puzzle-urile au cunoscut diverse etape de evoluție.

joc de puzzle

Până la a ajunge ceea ce sunt astăzi, o industrie destul de bine pusă la punct și înfloritoare, creatorii n-au avut prea multe piedici de trecut, a fost aproape ca o boală. Într-un fel, jocul de puzzle se asemănă cu ceea ce reprezintă cuvintele încrucișate, rebusurile. Toată lumea vrea să rezolve, fiecare crede că știe.

O perioadă destul de însemnată din evoluția presei, ziarele se vindeau cu jocuri de puzzle. Era o motivație excelentă de a cumpăra un ziar. Cum se oferă astăzi cupoane gratuite și vauchere de reducere la anumite magazine, cam asta era un puzzle până cu vreo 50 de ani în urmă.

Vreți să aveți copii deștepți? Cumpărați-le un puzzle. Dacă e unul realizat cu mașina de tăiere cu jet de apă e cu atât mai bine!

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?