Promovare militară pentru servicii de tăiere cu jet de apă

Producția de piese de schimb și prototipuri prin intermediul unor mașini de prelucrare prin tăiere cu jet de apă are cu totul alte valențe peste Ocean. Acolo, de exemplu, dacă oferi produse și servicii de o calitate deosebită, te promovează și marile firme americane. Evident, administrația americană este interesată doar de adunarea taxelor și impozitelor, neavând inctruziuni în politica economică. Spre deosebire de alte țări, unde lipsa de previziune este endemică…

avion

Lockheed Martin furnizor pentru MApN

Legătura dintre Lockheed Martin și o firmă de producție de piese realizate prin tăiere cu jet de apă ar putea părea, cel puțin neinițiaților, una lipsită de consistență. Și totuși, deși Lockheed Martin este una dintre cele mai mari companii din lume, ea se folosește din plin de subcontractori care fabrică piese prin acest procedeu. Piese de serie mică sau piese prototip, există numeroase firme (de dimensiunea noastră, a celor de la EasyCut.ro) care servesc producției celui mai mare producător de armament din lume.

Partea interesantă este însă că firmele care oferă servicii de tăiere cu jet de apă sub presiune sunt elogiate la modul public de către cei de la Lockheed Martin. Elogierea ar fi practic o frecție la un picior de lemn dacă americanii nu le-ar și face publice numele. Grupul Lockheed are chiar și o regulă în a le prezenta mulțumiri pentru activitatea lor. Anual, micile firme prestaoare de astfel de servicii participă la un fel de gală de premiere. Ultimul eveniment de acest gen a fost derulat în toamna lui 2017, fiind de fapt o mixtură organizată cu clubul Rotary.

Remarcabil pentru cei de la Lockheed este că aceștia chiar au un program de căutare și identificare a micilor furnizori de servicii și produse extrem de calitative. Reamintim, MapN din România a cumpărat la începutul lui februarie un radar tridimensional de la Lockheed Martin în valoare de aproximativ 14 milioane de euro. Achiziția a fost aducă la cunoștința publică, în conformitate cu uzanţele americane.

Interesul pentru jet de apă și principii

Liderii celor de la Lockheed Martin afirmă că refuză jocurile de culise și-și doresc parteneriate adevărate și reale. Cel puțin conform declarațiilor date în vara anului trecut când au dezmințit una din „marile victorii” ale Guvernului Tudose, respectiv un contract de achizție de avioane F-16. Nu ne îndoim că acesta ar fi inclus și un important lot de piese obținute prin tăiere cu jet de apă. Lockheed Martin a anunțat deja de mai multe ori că folosește astfel de piese la producția sa de armament.

Una dintre firmele furnizoare de subansamble pentru producția Lockeed Martin este Metal Products Engineering din Los Angeles. Aceștia s-au înființat în 1940 și au un compartiment foarte bine pus la punct de prelucrare de piese prin tăierea cu jet de apă sub presiune. MPE chiar și-au reorientat ptoducția de câteva ori de-a lungul existenței lor, doar în scopul de a rămâne competitivi. Aceștia fabrică în special piese pentru aviație.

Ar trebui poate menționat și interesul general manifestat de giganții americani față de micile afaceri. Externalizarea producției, a unei părți din aceasta, este de fapt o trăsătură caracteristică business-ului american, și nu doar în ceea ce privește firmele și furnizorii de piese și servicii obținute prin tăiere cu jet de apă. Fenomenul IT este cel mai vizibil în acest sens.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?