Mobilier metalic în România nu prea produce nimeni, cu atât mai mult nu există producători de mobilă care utilizează tehnologia de waterjet sau fiber laser. Majoritatea informațiilor despre mobilă produsă din metal se referă la anunțuri de vânzare de pe OLX, scaune sau dulapuri pentru vestiare. Sau firme care fac scaune și sudează porți din fier beton.
Cu excepția noastră, a trupei de la EasyCut waterjet și fiberlaser, aproape că nu găsești pe nimeni care să-ți utilizeze tehnologia de tăiere cu jet de apă pentru a produce un obiect care să iese din banalitate. Evident, mai găsiți mobilier sau piese pentru mobilier făcute prin waterjet și la Dedeman sau Hornbach, dar niciunul despre care să spui: uite, ceva făcut în România de niște băieți formidabili!
Devine așadar extrem de interesant să ne aruncăm, din nou, ochii peste Ocean și să vedem ce fac cei de acolo. Adică să-nțelegem ideea de designer de mobilier metalic și faptul că într-adevăr se pot face lucruri deosebite prin tehnologia de tăiere cu jet de apă.
Andrew Kopp este un designer american care lucrează din umbră, dacă putem spune așa. Oricine îl caută găsește nenumărate referințe despre el, despre site-ul lui, despre lucrările lui dar aproape că nu se poate lua legătura cu el. Dacă vii dintr-o lume necunoscută lui, greu de presupus că-l vei cunoaște. Iar site-ul lui, de om care trăiește din waterjet (veți înțelege mai departe) nu există. Și, de fapt, la ce-ar avea nevoie!?
Designer-ul este adept al producției de mobilă compozită. Din subansamble realizate din lemn și piese de metal tăiate prin jet de apă sub presiune. De fapt, tehnologia este folosită nu doar la piesele din metal ci și la cele din lemn.
Unul din obiectele sale de mobilier, care chiar așa se numește „Waterjet Table”, s-a bucurat de un succes remarcabil peste tot pe unde a fost expusă, după cum aflăm din diverse site-uri de prezentare. În Design-Milk sau Contemporist sau pe Pinterest. Andreww Kopp se remarcă prin combinarea unor piese excelent tăiate și prelucrate la un OMAX cu alte elemente din lemn. În imagini se pot observa detaliile de prondere a unor piese cu linie suplă.
De fapt, Kopp nu lucrează doar metalul sau combinația lui cu lemnul, ci și lemnul în sine. Astfel, designerul american include în creația lui și obiecte de mobilier create în mod exclusiv din lemn. Lemn prelucrat și cu forme obținute prin tăiere cu jet de apă sub presiune. Un exemplu este „Dark Blue Table”, care reprezintă chiar o creație excelentă, fiind considerată un obiect de mobilier care se încadrează în curentul „organic”.
Elementele componente ale mesei albastru închis sugerează complexul sistem de ligamente și cartilagii ale piciorului unei zebre…
Ar mai fi o masă care, după unii critici, ar atinge perfecțiunea prin simplitatea acesteia. Desigur, tot o masă, intitulată „Cantilever Coffee Table” și care este considerată un real succes. Să spunem totuși că obținerea acesteia prin waterjet este de o pindere mai puțin semnificativă.
Totuși, cine este acest Andrew Kopp? Cum am spus, un designer american îndrăgostit de tehnologie. După ce a obținut o diplomă în design la „Rhode Island School of Design” în 2011, după ce a expus pe câteva site-uri, a avut la un moment dat chiar și un site, se pare că s-a retras în propria lui firmă.
Andrew Kopp are o firmă de design și software în Fort Mitchell, Kentucky. Poate fi găsit doar de apropiați, de parteneri de afaceri, de cunoscători sau de cei care știu să caute. O viață și o carieră discretă.
Desigur că noi, aici, ne-am putea pune problema de ce atâta „secretism”, iar acest lucru ar fi doar consecința culturii noastre, a educației și a zbuciumului în care trăim. Ne este greu să ne închipuim un om care preferă să lucreze la calculator și să nu știe nimeni de el. Și totuși, să facă soft pentru mașinile de tăiat cu jet de apă, să proiecteze mobilier din metal. Să fabrice mobilă futuristă. Și să ne-o vândă nouă.