Lucrările de debitare cu jet de apă ar trebui să se ocupe într-o măsură mai mare de coridoarele dintr-o clădire, de podele acestora ca să fim mai exacți. În SUA s-a observat că aproximativ 30 % din spațiile unei școli sau universități sunt reprezentate de coridoare, ori coridorul nu este un spațiu extrem de folosit în procesul de educație. Mai mult, coridoarele din școli sunt trecute pe un plan extrem de marginal în ceea ce privește contribuția acestora la procesul de învățământ. Am obținut această informație de pe site-ul WaterjetWorks, al unei firme care se ocupă cu lucrări de tăiere/debitare cu jet de apă sub presiune.
Se pare că managerii și administratorii sistemului de învățământ american au realizat această risipă și au înființat un program de instruire care este numit chiar așa: Coridoare deschise. Iar alte firme, natural, au început să „vâneze” obținerea de contracte pentru înfrumusețarea coridoarelor, a podelelor în general.
Acum, dacă americanii au ajuns la concluzia că-și risipesc spațiile de învățământ (în subsidiar prin podeaua nu se transmite niciun fel de informație, ce-am putea spune despre România!? Nimic. O firmă care oferă servicii de tăiere cu jet de apă sub presiune ar da faliment dacă ar trebui să se bazeze pe un contract de la Ministerul Învățământului.
Mergem mai departe. În SUA dar și în alte țări occidentale, podeaua începe să devină un spațiu pentru transmis informație. Se fac proiecte și lucrări de așa-numite „waterjet floor, tile floor design”. De ce nu există și la noi o astfel de preocupare!? Greu de spus și de dat un răspuns de la un sistem unde miniștrii se schimbă de câteva ori pe an.
Putem merge și mai departe cu risipa de resurse. Podelele sălilor de sport, holurile și intrările de firme sunt și ele o resursă aproape deloc folosită în România. Am putea număra pe degete firmele care oferă servicii de debitare cu jet de apă și au în portofoliu astfel de lucrări.
Lipsa de idei pare a fi endemică pentru România. În momentul de față nu avem informații despre lucrări artistice sau comune realizate prin plăci ceramice (sau alte materiale) care au fost produse prin tăiere cu jet de apă. Waterjet-ul pare a fi o necunoscută pentru antreprenorii noștri.
Clădirile sunt cu atât mai impozante, inspiră cu atât mai mult respect cu cât sunt mai maiestuoase. Iar impozanța unui edificiu începe de la acoperiș și se termină la podea. Cu atât mai mult cu cât aceasta ar fi o instituție publică. Mai jos aveți imagini cu modul în care s-ar putea decora holuri de cladiri sedii de firme, instituții. Au fost realizate cu material ceramic tăiat la mașina de debitare cu jet de apă sub presiune.
Există un gen de piscine construite exclusiv pentru spații mondene de o înaltă ținută sau chiar bazine interioare într-o locuință. Se pot realiza lucruri deosebite.
Apoi, revenind la instituțiile de învățământ, de exemplu pardoselile și coridoarele din grădinițe și unitățile din ciclul primar, să notăm că realizările din România sunt destul de sărace. Chiar și dincolo, în Occident, fenomenul de redecorare este abia la început.
Sălile de sport, introducerea în pardoseli a unor elemente decorative tăiate cu jet de apă, pardoselile din grupuri sanitare, backsplash-urile din sufragerii, pardoseala din sufragerii… toate sunt idei pe care noi, cei de la EasyCut, le putem pune în practică la modul cel mai profesionist.