Una din marile provocări ale industriei actuale este debitarea și tăierea materialelor în forme cât mai apropiate de cea finală, care să necesite prelucrări ulterioare cât mai mici. Tăierea cu jet de apă este una din metodele care oferă acest avantaj, al finisării ulterioare reduse.
Pentru a înțelege însă avantajele acestui procedeu folosit de Easycut, să aflăm câteva idei despre tăierea tradițională a metalelor, materialelor plastice sau ceramice, în definitiv a oricărui tip de material.
Ne propunem să începem un ciclu de materiale informative despre aplicabilitatea tăierilor cu jet de apă, comparativ cu procedeele convenționale. Folosirea acestor metode inovative a creat și o diversitate semnificativă a producției, iar în același timp o reducere a prețurilor.
Comparativ cu nu foarte mulți ani în urmă, când sortimentul de produse finite care ieșeau de pe porțile fabricilor era net superior atelierelor de mici dimensiuni, astăzi situația s-a inversat. Am spune că tăierea cu jet de apă face parte din factorii care au indus această schimbare, firmele contemporane putând produce astăzi o mulțime de repere în spații mici și cu personal puțin, în condiții de mediu net superioare celor cu numai 20 de ani în urmă. Explicația este simplă: dezvoltarea teehnologică!
Tăierea înseamnă să produci tensiuni de forfecare în structura intimă a unui material, astfel încât să se realizeze un gol (rost de tăiere) prin extinderea căruia se va produce în final separarea pieselor. Marea problemă în tăiere o reprezintă acuratețea, altfel spus finețea tăieturii. Cu cât o tăietură, în orice material doriți dvs. este mai grosieră, respectiv necesită intervenții ulterioare mai multe și mai laborioase, cu atât cresc costurile de producție, iar rezultatul final este un bun de consum mai scump.
Probabil ați intuit, principalul avantaj al tăierii cu jet de apă (procedeul simplu sau amestecat cu elemente abrazive) este finețea. Pe parcursul a câtorva texte vom înerca să explicăm cauzele pentru care o tăietură efectuată printr-un utilaj de livrat de „Romax”, filiala din România a „Omax”, companie producătoare a binecunoscutelor water jet cutter, neîndoielnic este mai fină și precisă decât o tăiere convențională
Dacă vorbim despre oțeluri, diferența esențială este dată de principiu: tăierea cu jet de apă este un procedeu rece, în timp ce tăierea / debitarea cu laser (sau flacără oxiacetilenică) este un procedeu cald. Necesar este să explicăm celor neinițiați că în timp ce o mostră de oțel este tăiată în două bucăți distincte ca urmare a unui procedeu cald, în structura marginilor acesteia se produc transformări importante. Vorbim despre structura internă a metalului. De exemplu, grăunții de cementită se mofifică structural, au alte proprietăți ceea ce face să fie necesare prelucrări ulterioare. Adică timp și costuri…
Mai sus aveți explicația pentru care dacă veți încerca să tăiați cu laserul un cuțit de strung, de exemplu, veți sfârși prin a-l decăli. Acel cuțit nu va mai fi capabil să taie alt material, decât eventual plastilina… În schimb, în astfel de situații, o tăiere prin jet de apă cu amestec abraziv pare a fi soluția ideală.