Arta metalului – de la OMAX la tomberon

Mașinile de tăiere cu jet de apă sub presiune, scule perfecte pentru arta metalului în mâinile celor inspirați. Dar ca să fim sinceri, până la a vorbi despre mâinile acestora, trebuie să acceptăm că ideea de artă trece prin software-ul unor extraordinare realizări tehnologice. Vorbim despre produse de tip OMAX, de exemplu. Fără acestea, cu siguranță, procesul de creație ar fi nu neapărat mai puțin elaborat, dar sigur mai scump și mai lent.

Desigur că asupra ideii de artă obținută prin metode atât de neconvenționale, respectiv arta metalului, se pot induce oricâte discuții, cum dealtfel se poate vorbi la infinit despre artă în sine. Unul dintre cei mai interesanți artiști care folosește mașina de tăiere cu jet de apă sub presiune este Shaun Cassidy. A nu se confunda cu producătorul american de televiziune.

arta metalului

Decorațiuni și tăiere cu jet de apă sub presiune

Shaun Cassidy a fost ales pentru acest text datorită unora dintre cele mai recente creații ale sale din arta metalului. Este vorba despre decorarea gărilor și de fapt a întregului ansamblu feroviar de la metroul de suprafață din Charlotte, Carolina de Nord. Linia aceasta feroviară a fost dată în folosință în primăvara lui 2018. Ce este remarcabil la respectivul sistem de transport!? Poate cel mai mult ideea de decorare. Spre deosebire de gările și stațiile noastre, unde esteticul a fost exclus cu desăvârșire.

În fiecare gară a metroului ușor din Charlotte (cel mai mare oraș din statul american Carolina de Nord) se află decorații din metal care imită frunzele. Forma acestora este inspirată din copacii care se găsesc în zonă. Apoi, vinișoarele fiecărei frunze reprezintă de fapt harta stației și a împrejurimilor acestora, o ilustrare perfectă pentru arta metalului.

arta metalului

Ideea aceasta de a arăta harta zonei, a locului unde te găsești atunci când ești în tranzit sau faci turism, este una dintre cele mai deștepte inițiative. Evident, este în limba engleză, dar așa se face pe tot pământul, cu excepția poate a zonelor turistice din Moscova și București. Nu că în aceste orașe nu ar fi explicații pentru turiști, dar acestea sunt făcute în ideea că străinii trebuie să știe rusește sau românește…

Artistul Shaun Cassidy este un englez cu studii de sculptură la Norfolk (UK) apoi cu o licență Alberta, Canada. Stilul său de creație, arta metalului tăiat prin jet de apă sub presiune sau cu laser, ca să enumerăm doar cele mai noncoformiste tehnici, l-au ajutat să expună în toată lumea bună a artei moderne. La Socrates Sculpture Park (NY), de exemplu, celebrul muzeu în aer liber destinat artei moderne.

Shaun Cassidy a expus însă și în Europa, uneori în același loc cu Clemens Behr. Cine este Clemens Behr? Puțin mai jos. Să facem însă observația, pertinentă credem, că spiritele creatoare ale lumii se întâlnesc, discută și lucrează după capul lor. Un cap pe care, de cele mai multe ori, noi, cei muritori și neinițaiți în arta modernă ne este greu (sau imposibil) să-l înțelegem.

Un artist metalic care se proclamă ieftin…

Clemens Behr este și el artist, metalic dar și de materiale recuperabile. Criticii, adică aceia care se pricep foarte bine la artă, spun despre Clemens că este un excelent reprezentant al artei stradale. Sau artă de asamblaj. În fine.

arta metal

Arta de Clemens Behr

În câteva cuvinte, Clemens Behr (născut în 1985) are două licențe în artele frumoase: a urmat Belle Arte din Barcelona dar și Universitatea de Artă din Berlin. Cu ce s-a remarcat el? A expus chiar și acolo unde pe unde a trecut Shaun Cassidy, la Marseille, în Franța, chiar dacă între ei pare a fi o diferență destul de mare. În primul rând, Shaun are o utilitate clară pentru lucrările sale, indiferent cum ar fi acestea realizate, cu jet de apă sub presiune sau cu laser. În timp ce Clemens se bazează foarte mult pe improvizație și pe resturi. Adică materiale pe care alții le aruncă.

Clemens despre sine însuși în ArtSafari.ro: „Munca mea este complicată, improvizată…și nu este scumpă!”

Arta metalului vs arta trash

Cu toate că, așa cum spune Clemens, arta lui nu este scumpă, materialele de bază fiind resturi metalice, bucăți de termopane, carton sau plastic, el a reușit să vândă Primăriei din Iași o operă de 16.000 de euro care, știți desigur, a provcat deja un imens scandal. Nu doar între primar și cetățeni, ci și între primar și artiștii locali.

arta la iasi

Evident, ca de fiecare dată, tot ce este nou este și de neînțeles pentru cea mai mare parte dintre noi. Chiar și autorul acestor rânduri, ar prefera să vândă două astfel de lucrări în fiecare an. Doar două! Dar, desigur, fiecare ne naștem sub o altă stea…

Revenind la alăturarea celor doi artiști în acest text, ar trebui să accentuăm că, așa cum bănuiți, aproape toți respectă aceleași reguli. Se nasc, învață, fac o facultate de artă și vând ce crează. Uneori, am putea spune și că ei umblă cam prin aceleași locuri, expun la aceleași galerii sau vizitează aceleași orașe.

Singurul lucru care-i desparte pe cei din arta metalului, că-s opere făcute la water jet cutting sau luate din tomberon sunt oamenii pe care-i întâlnesc. Unii stau de vorbă cu manageri care au idei despre arta contemporană. Alții, probabil, se întâlnesc cu reprezentanții primăriilor din România. Care, desigur, au și ei alte idei.

Căci arta este artă, nu pentru toți și nu pe orice limbă.

Vrei să afli mai multe despre posibilitățile tehnologiilor Waterjet si FiberLaser?