Există un canal pe Youtube unde se arată tot felul de exemple de tăiere cu jet de apă. Cum se taie absolut orice material, orice obiect. Totul este făcut pentru reclamă, în mod evident. În general, se spune despre cei care postează acolo că au minus o doagă. Unul dintre filmulețe însă se bucură de susținerea tuturor medicilor stomatologi. Mai exact, este vorba de cel în care o Jaw Breakers uriașă se taie cu un jet de apă.
Pentru cine nu știe, Jaw Breakers (spărgătorul de fălci) este o bomboană gigant. Medicii dentiști se luptă cu efectele ei în fiecare zi. Împotriva ei, născută din mintea unui bolnav de marketing, se duc lupte în permanență. Iată însă că, acum, poate involuntar, trăsniții fac și lucururi bune. Sau, cei doritori de reclamă la firmele unde prestează servicii de tăiere cu jet de apă, fac servicii stomatologiei. Cum vreți să spuneți.
Spuneam (sugeram) în postarea noastră despre „Tăiere cu jet de apă, de la cafea la dinții sănătoși” că tehnologia de waterjet cutting are legătură cu stomatologia. Și avem motive să bănuim că Mohamed Hashish a creat această legătură. Egipteanul despre care putem spune că a pus la punct utilizarea tehnologiei de debitare cu jet de apă în scopuri comerciale. Cum!? Simplu, el s-a căsătorit cu o egipteancă medic stomatolog. Și, Mohamed fiind un ins creativ, cu siguranță a avut o contribuție. Decisivă, suntem convinși.
Contribuția egipteanului a fost, fără îndoială, sugerată de soția sa, pentru cabinetul ei stomatologic din Washington DC. Astfel, acolo, prin gurile politicienilor americani s-au învârtit pentru prima oară aparatele care curăță placa bacteriană dentară. Practic, este vorba de o tăiere cu jet de apă de foarte mare precizie a stratului superficial de pe suprafața dinților, ne referim la tartrul dentar.
Mergând mai departe, observăm cum tehnologia waterjet cutting se poate transforma din tăiere cu jet de apă în găurire cu jet de apă. Ne referim la aparatul care înlocuiește freza dentară. Acea chestie îngrozitoare de care fugim aproape toți.
Freza dentară cu jet de apă este chiar obiectul unui patent american, a cărui descriere o puteți observa în secțiunea dedicată de Google patentelor. Din descrierea licenței aflăm că în 1990, atunci când s-a înregistrat patentul, aproximativ 152 de milioane de americani au avut nevoie de freze dentare pentru tratamente.
Între tăierea cu jet de apă folosită însă de cei de pe canul Youtube și freza dentară există însă o mare deosebire. Presiunea jetului. În stomatologie se folosesc presiuni de câțiva bari. Spre deosebire, tăierea cu jet de apă în aplicațiile industriale folosește mii de bari. Nu credem că e nevoie de o explicație suplimentară în acest sens.