In articolul „Comparatie intre taierea cu jet de apa si vechile procedee” era evident că finețea lucrării respective este remarcabilă. Întreg textul era așadar o pledoarie pentru folosirea noii tehnologii de tăiere a materialelor. Pornind însă de la articolul respectiv, ar deveni oarecum firească întrebarea despre finalitatea manoperei. Nu este o intrebare ludică, ci cât se poate de serioasă.
Pentru ce ar investi cineva într-o lucrare realizată prin taierea cu jet de apa doar pentru a plasa un obiect într-o placă de sticlă? Să folosim ultima tehnologie în a obține ceva aparent banal și fără utilitate. Totul pleacă însă din istoria si obiceiurile umanității. Bicicleta respectivă este de fapt un trofeu!
Trofeele au fost inițial niște monumente ale izbânzii pe câmpul de luptă. Dacă vreți, simboluri ale victoriei. De la sensul lor crud, la baza monumentelor erau așezați adesea prizonieri sau chiar leșuri, astăzi un trofeu are o altă simbolistică. Trofeele de astăzi sunt de fapt însemene ale unor momente fericite. Nu se dau trofee pentru subjugarea unor popoare sau asasinate politice ci pentru competiții pur sportive. Sau ca premii de excelență și momente de împlinire în plan educațional.
Tehnica moderna este folosita pentru a reinterpreta arta si a o aduce in casele cat mai multor oameni. Cum se vede mai jos.
Mașinile moderne fac ca taierea cu jet de apa să servească așadar unor scopuri domestice. Trofeele au devenit o prezență cotidiană. Se oferă trofee pentru concursuri de atletism, ciclism, campionate de fotbal, etc. Astăzi, un trofeu este el însăși o victorie. Elevul sau sportivul care-l primește vor reține un moment important din viața lor. Un trofeu modern nici nu este atât de scump, tehnologia modernă nu include neapărat costuri.
Trofee, obiectele souvenir, replici ale unor opere de artă și decorațiuni pentru birou sunt printre cele mai uzuale aplicații. Taierea cu jet de apa tinde sa ia locul (in anumite privinte) artizanilor obisnuiti. Pentru că produsele sunt mai ieftine, mai precise, mai elaborate. Videoclipul de mai jos arata cum taierea cu jet de apa poate reproduce un obiect de arta. La modul stilizat desigur. Caci, sa fim sinceri, condensarea printr-un calculator a unei opere de arta poate fi considerata o reinterpretare a mesajului initial. Care, însă, se vinde.
Privind obiectele originale, realizam pe deplin ca producerea unei opere de arta, a unui suvenir turistic, nu este atat o abilitate oferita de tehnologia moderna. Calitatea produsului final este direct proportionala cu creativitatea celui care lucreaza la calculator, creierul artistic al manoperei.
Concluzia este evidenta. Achizitia unei instalatii care sa va ofere „pe tava” taierea cu jet de apa nu reprezinta in sine cheia succesului.