Tehnologia de taiere cu jet de apa aproape ca a distrus unul din vechile mestesuguri: arta traforajului! Chiar, cine mai taie astazi la traforaj, cine mai cumpără, cine mai vinde!? Astăzi, obiectele care odinioară se făceau cu multă migală se execută într-un timp incomparabil mai scurt. Pe deasupra la o calitate superioara, fără bavuri si asperități. In aceste conditii, cine mai comandă o lucrare la traforaj, cand prin taiere cu jet de apa se obtine perfectiunea!?
Însă distrugerea artei traforajului nu este pe deplin realizată, căci mai există oameni care preferă decorațiunile făcute de mână. Și nu de o mașină programată la computer, care nu lasă erori în urma ei, lemnul fiind tăiat fără niciun cusur. Opinăm însă că prin taiere cu jet de apa satisfactia estetica este totuși deplină. La urma urmei, nu suntem la filatelie, unde defectele unei marci postale aduc acesteia valoare.
Tăierea cu jet de apă cu siguranță a pus pe butuci micii meseriași de gen din România. Dacă prezența lor în mediul online era prezentă totuși până în urmă cu cinci ani, acum este zero! Nu mai găsești nimic făcut la traforaj. Totul se rezumă la vânzarea unor obiecte mai vechi, a unor scule sau oferte de servicii. Pătrunderea mașinilor moderne de tăiat placajul este evidenta, iar prin taiere cu jet de apa se respecta practic indicatiile date cu mouse-ul de la computer.
Dificil de spus dacă ar trebui să ne bucurăm sau nu că dispar cei care fac traforaj. Pe vremea când acest gen de activitate se preda la școală tehnologia era cu totul alta. Căci cine-și închipuia acum 25 de ani că mașina de tăiat cu jet de apă va deveni ceva banal? Că „water jet cutterul” va fi atât de ieftin și de precis și că va deveni o unealtă de creativitate deosebită…
Efectul generat de tehnologia de taiere cu jet de apa se manifesta in cascada. Arta traforajului dispare și din țări în care aceasta era o adevărată tradiție. Ne referim de exemplu la Jamaica, unde frontispiciile clădirilor sunt realizate acum prin procedee (încă) neconvenționale. S-a renuntat la vechii artizani, water jet cuttingul este la modă. Dar, până nu demult erau făcute de adevărați maeștrii în traforaj.
Nu e vorbă, turiștii se zgâiesc și acum la elementele decorative bogate și complicate realizate odinioară în tehnică manuală. (Să recunoaștem însă că lucrările lor de „fretwork” se deosebesc de cele europene, unde placajul are grosime mai mică!) Chiar mai mult, deși Jamaica avea o oarecare pedilecție în includerea de panouri „traforate” mai peste tot, acum situația este destul de diferită.
Globalizarea a introdus in cotidian materiale si tehnologii mai ieftine. Lucrarile sunt mai precise si pot respecta specificul local fără nicio problemă în acest sens. Iar bomboana de pe coliva traforajului ar putea fi prezumtiva apariție a unor noi masini, mai mici si mai ieftine. Chiar daca folosesc aceeasi tehnologie de taiere cu jet de apa, japonezii lucreaza intens la masini mai mici. Care necesita spatii reduse pentru instalare comparativ cu water jet cutter-ele actuale.
În incheiere puteți vedea cum se face traforajul prin tehnica de taiere cu jet de apa: