Întotdeauna va exista o categorie de oameni care n-au ce face, care sunt dispuși să depună eforturi pentru a se distra sau a ne distra ori, ca în textul de față, să ne arate cât pot fi ei de nocivi ajutați fiind de sistemul de tăiere cu jet de apă cu particule abrazive. Acel respectabil „water jet cutting” este pus în slujba și a celor mai ciudate idei, după cum veți observa…
Nimic nu se pierde, totul se transformă, iar efectele tăierii cu jet de apă vor releva (poate involuntar) cât de fin poate fi acest procedeu. Chiar dacă, paradoxal, subiectul prezentării de mai jos a creat comentarii răutăcioase.
Vremea când un aparat de fotografiat din gama Canon EOS avea un preț prohibitiv a cam apus. Totuși, zicem noi, poate că nu s-ar justifica distrugerea unei astfel de scule, cum zic fotografii. În urmă cu nu foarte mulți ani, să-ți cumperi un Canon EOS reprezenta o adevărată investiție, pasionații de fotografie erau în stare să facă foame pentru a avea un EOS și ar fi fost un sacrilegiu să le spui că, în curând, cineva o să-l bage într-un dispozitiv de tăiere cu jet de apă. După cum se vede în video-ul de mai jos.
Cu toate acestea, după ce ați vizionat materialul, veți putea observa finețea tăieturilor, felul în care s-a putut realiza o secțiune într-un obiect atât de delicat. Și ca să vă mai liniștim puțin, ar trebui să aflați că experimetul de tăiere cu jet de apă a fost realizat cu un Canon EOS care funcționează cu film tradițional. Cine mai face fotografii cu așa ceva!?
Precizia și lejeritatea cu care s-a făcut tăietura din filmul de mai sus se datorează principiului care stă la baza acestei tehnologii și care, după cum bănuiți și singuri, nu se bazează pe crearea unui câmp de temperatură care să ducă la topire. Forța de frecare a particulelor abrazive nu generează o energie termică atât de mare încât să nu fie absorbită cu ușurință de apă.
Exemplul practic de mai sus, chiar dacă într-o anumită măsură demonstrează și puerilitatea celor care au realizat acțiunea de tăiere cu jet de apă, reușește să mai dovedească una din caracteristicile metodei. Prin această tehnologie nu se obțin zone influențate termic major, ca atare aplicabilitatea este evidentă în cazul materialelor și obiectelor compozite.
Cu cât viteza de avansare a jetului de apă sub presiune este mai mică vom obține tăieturi mai fine și care necesită prelucrări ulterioare cu atât mai sumare. Paradoxal, tăierea cu jet de apă de mai sus și-ar găsi aplicabilitatea nu doar în obiecte decorative, așa cum produce firma noastră și pe care vă invităm să le observați din site-ul nostru, ci ar putea fi și un excelent material didactic. Din obiecte scoase din uz s-ar putea face machete-secțiuni de studiu, s-ar putea preda elevilor și studenților de la disciplinele tehnologice. Acolo unde, prin excelență, metoda tăierii cu jet de apă cu particule abrazive va fi unul din amplele subiecte de curs.