Sistemul de tăiere cu jet de apă, cu particule abrazive înlocuiește deja cu succes zeci, sute și mii de ore de muncă. Dacă ne gândim la prelucrarea fierului, la aplicațiile forjării în crearea obiectelor decorative, devine neîndoios faptul că arta, în esența ei, a fost mereu influențată de tehnologia existentă la ora respectivă. Cum ar arăta oare, astăzi, de exemplu, decorațiunile din fier de la Catedrala Notre Dame din Paris? Dacă ele ar fi fost făcute prin sistemul de tăiere cu jet de apă cu particule abrazive?
Diferența în evaluare nu-și are sensul din cauza condițiilor tehnologice diferite. Totuși, spre exemplificarea diferenței de viziune, pentru relevarea infinitelor posibilități deschise de tehnologia „water jet cutting”, putem alătura o imagine cu o balustradă din fier de la Palatul Versailles (foto 1) și una dintr-o locuință modernă dar confecționată prin tăierea cu jet de apă. Este exact ce sugeram mai sus, diferențele sunt esențiale și nu există termene de comparație, căci vorbim despre vremuri diferite, tehnologii diferite, principii estetice diferite.
Deși astăzi, ca în orice domeniu exclusivist și cu pretenții, există oameni care ar dori să aibă în casă o balustradă din fier dar nu știu înspre ce soluție să se îndrepte, s-ar cuveni poate să le scoatem în evidență câteva aspecte, și nu ne vom referi la costuri. O balustradă realizată din fier forjat nu va fi niciodată perfectă, spre deosebire de una confecționată prin tăierea cu jet de apă, cea din urmă apropiindu-se mult mai mult de acest deziderat.
Discuția despre perfecțiune este facilă și derivă din însăși diferența de tehnologie. După operația de forjare vor rămâne întotdeauna bavuri și neuniformități. Spre deosebire, tăierea cu jet de apă lasă în urmă o supafață netedă și perfectă și nu implică o manoperă de rectificare. Desigur însă că tocmai lipsa de perfecțiune ar putea fi un ingredient al artei și esteticului, dar noi, aici, ne adresăm amatorilor de perfecțiune și celor atenți la costurile cu care se poate obține ceva.
Revenind, balustrada din fier forjat presupune totuși o finețe destul de limitată, căci niciun meșter nu va avea dexteritatea de realizare a elementelor ce se pot obține prin tăierea cu jet de apă abrazivă.
Un alt element la care, poate, încă nu v-ați gândit, provine chiar din originea de proveniență a elementelor decorative din fier forjat pe care ați fi tentați să le comandați. Vă închipuiți că mai face cineva obiecte din fier forjat autentic? Sau acceptați ideea că sunt ștanțate sau turnate? Căci despre inexistența meșterilor autentici nu mai e cazul să vorbim. Ați înțeles, chinezismele au înlocuit și fierul forjat…